Diabetes mellitus – Huisartsenpraktijk Ttito Fernandez Baca – Zaltbommel
J.v. Oldenbarneveldtstraat 1a 5301 GV Zaltbommel Tel: 0418 680101

Diabetes mellitus

Hieronder vindt u algemene informatie over diabetes, de praktijkondersteuner en daarna over de Diabetes Zorggroep Beter in Bommelerwaard.

Bij suikerziekte, ook wel diabetes mellitus genoemd, is er sprake van een (relatief) te kort aan insuline. Insuline is een hormoon wat zorgt voor opname van suiker (glucose) in de lever en spieren. Doordat het tekort aan insuline blijft de glucose in het bloed. Als de gemiddelde hoeveelheid glucose langdurig verhoogd is ontstaat er schade aan de bloedvaten. Dit kan leiden tot nierschade, slechter zien en soms zelfs een hartinfarct of een beroerte.

Dat willen we voorkomen! Daarom is het heel belangrijk de kansen op deze schade zoveel mogelijk te beperken. Dat kan door de gemiddelde glucosewaarde en de bloeddruk zo laag mogelijk te houden. Regelmatige controles helpen om deze waarden zo optimaal te houden. Mochten er dan toch nog complicaties ontstaan, dan kunnen deze zo vroeg mogelijk herkend en behandeld worden.

Meer informatie over diabetes vindt u in het linker menu onder Medisch en dan Thuisarts.

Praktijkondersteuner

Vanaf eind 20ste eeuw kreeg de gezondheidszorg in Nederland in toenemende mate te maken met patiënten met chronische aandoeningen en psychische klachten. Hierdoor kregen huisartsen en ziekenhuizen het drukker. Ook was er een sterke behoefte vanuit de zorg en patiënten om deze groepen kwalitatief beter te begeleiden. In samenwerking met beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties is de functie van praktijkondersteuner ingevoerd. In eerste instantie voor een adequate begeleiding van de zorg voor specifieke patiëntengroepen, maar al gauw met steeds meer aandacht voor het verhogen van de kwaliteit van leven en preventie van (verdere) complicaties. In het kader van de toenemende vergrijzing is er ook steeds meer aandacht voor de specifieke multi-problematiek van ouderen: meerdere chronische aandoeningen met somatische én psychische problemen. Door de relatief snelle ontwikkelingen in de (on)gezondheid van de Nederlandse bevolking, het invoeren van marktwerkingin de zorg en nieuwe zorgstandaarden, waarbij ook preventie en leefstijl centraal staan, is de praktijkondersteuning een dynamisch werkgebied.

Er zijn twee soorten praktijkondersteuners, de ene voor lichamelijke problemen, de andere voor psychische problemen. Praktijkondersteuners hebben een HBO-opleiding voor praktijkondersteuning gevolgd.

In onze praktijk werkt Netty Langius als praktijkondersteuner voor patiënten met diabetes. Zij geeft voorlichting hierover en begeleidt patiënten bij het gebruik van medicatie en insuline. Hierbij is veel aandacht voor een gezonde leefstijl om de gevolgen van diabetes zoveel mogelijk te beperken. Zij voert controleonderzoeken uit volgens protocollen die door huisartsen, specialisten en patiëntenorganisaties ontwikkeld zijn. Ze heeft op donderdagochtend spreekuur in één van de spreekkamers, waarin ze zelfstandig patiënten kan behandelen. Er is altijd een huisarts aanwezig met wie ze kan overleggen. Soms zal ze patiënten ook thuis bezoeken.

Een praktijkondersteuner is niet bevoegd om nieuwe medicatie voor te schrijven of diagnoses te stellen. Wel kan ze andere hulpverleners, zoals fysiotherapeuten of diëtisten bij de begeleiding betrekken. In overleg met de huisarts of specialist kan ze iemand op laten nemen in het ziekenhuis vanwege achteruitgang of verergering van de klachten. Ze kan alleen vragen rondom diabetes beantwoorden. Andere vragen horen bij de assistente of huisarts thuis. In de toekomst zal ze haar werkgebied mogelijk uitbreiden, bijvoorbeeld rond problemen van de luchtwegen (COPD, emfyseem, astma) of hoge bloeddruk, hoog cholesterol en dergelijke. Patiënten om wie dit gaat, worden hierover ingelicht.

Zorggroep diabetes mellitus

Wat is een zorggroep?

De 22 huisartsen in de Bommelerwaard werken sinds 1 juli 2010 samen in een Diabetes Zorggroep, genaamd, Beter in Bommelerwaard. In dit samenwerkingsverband werken de huisartsen en andere medewerkers volgens duidelijke afspraken rond de zorg voor diabeten. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat diabeten 4x per jaar gecontroleerd worden en ook wat er dan precies gevraagd en onderzocht moet worden. Ook is bijvoorbeeld afgesproken dat een patiënt waarbij pas diabetes ontdekt is, altijd naar een dietiste verwezen moet worden. Zo zijn er tientallen afspraken gemaakt. Door diverse gegevens met elkaar te vergelijken krijgen de huisartsen vervolgens inzicht in waar er ruimte is voor verbetering. Vervolgens kan de zorggroep helpen om knelpunten op te lossen door praktische tips, nascholing en dergelijke.

Waarom een zorggroep?

De overheid heeft bepaald dat op deze zorg marktwerking van toepassing moet zijn. Dit betekent dat huisartsen in een groep moeten samenwerken en moeten onderhandelen met verzekeraars over de tarieven voor deze zorg. U merkt daar als diabetespatiënt verder weinig van.
De huisartsen willen deze zorggroep vooral gebruiken om meer samen te werken en de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Waarom een zorggroep voor diabetes?

Het aantal mensen met diabetes is de laatste jaren sterk toegenomen. Daarnaast is het een ziekte waarbij duidelijk beschreven is wie wat wanneer moet doen. Patiënten moeten zich aan leefregels houden, medicatie innemen en dergelijke. Huisartsen moeten controles doen en het beleid eventueel aanpassen. Het laboratorium stuurt oproepen voor het bloedprikken. Diëtisten moeten specifieke adviezen geven. Soms moeten internisten de zorg overnemen.

Diabetes is een ziekte die nooit over gaat, maar ook nooit hetzelfde blijft. Soms gaat het goed, soms gaat het slechter en is er meer begeleiding nodig. Patiënten met diabetes hebben vaak behoefte aan informatie en vaak zijn meerdere hulpverleners betrokken. Dit zijn allemaal factoren waarom de diabeteszorg geschikt is om in samen te werken en afspraken over te maken.

Wat doet de Diabetes Zorggroep?

De Zorggroep heeft met elkaar en de zorgverzekeraar afspraken gemaakt over de diabeteszorg. Hierdoor kan uw huisarts de zorg op een zo hoog mogelijk niveau uitvoeren. Door gegevens met elkaar te vergelijken, heeft uw huisarts ook het inzicht en de mogelijkheden om de zorg nog verder te verbeteren. Daarnaast zijn afspraken gemaakt met diëtisten, podotherapeuten, pedicures, internisten en oogartsen om de zorg beter te organiseren. De behandeling kan hierdoor goed op elkaar worden afgestemd. Het uitgangspunt is dat de kwaliteit van de aan u geleverde zorg hierdoor verbetert en de afspraken voor u altijd duidelijk zijn.

De gegevens worden per patiënt en per praktijk, 4 keer per jaar vergeleken met de gegevens van andere diabetespatiënten en praktijken. Dit gebeurt anoniem met als doel verbeterpunten voor de diabeteszorg van de huisartsenpraktijk vast te stellen. Alleen uw huisarts kan ook zien waar de zorg voor specifieke patiënten beter kan.
Er zullen nooit patiëntengegevens aan derden, zoals zorgverzekeraars, gegeven worden. De zorgverzekeraars hebben alleen inzicht in cijfers van de praktijk, dus gemiddelden en niet per patiënt.

Wat merkt de diabetespatiënt hiervan?

De diabeteszorg wordt gewoon in de praktijk van uw eigen huisarts verricht, zoals u eerder al gewend was. Toch veranderen er enkele dingen.
De verzekeraars hebben als eis gesteld dat er een praktijkondersteuner bij de huisarts moet werken. Zij (meestal is het een vrouw) zal 3x per jaar de controle uitvoeren en ook organisatorische taken hebben. De huisarts zal nog 1x per jaar een controle uitvoeren. De huisarts en praktijkondersteuner zullen nauw samenwerken en indien nodig overleggen. Sinds november 2011 werkt Netty Langius als praktijkondersteuner in de praktijk. Hierover hebben alle diabetespatiënten die door de huisarts behandeld worden bericht ontvangen. De meeste hebben al met haar kennis gemaakt.

Eerder zult u als diabetespatiënt al gemerkt hebben dat de controles wat uitvoeriger zijn en dat er een vast protocol in de computer gevolgd wordt. Ook dit is het gevolg van de gemaakte afspraken, hierdoor worden geen vragen of metingen ‘vergeten’. Soms zullen we u wijzen op het nakomen van afspraken, bijvoorbeeld voor het maken van de oogfoto, omdat dit belangrijk is voor uw gezondheid. Deze werkwijze kost meestal meer tijd en er zal dus ook altijd een dubbele afspraak gemaakt worden. Zo is er ook tijd om uw vragen te beantwoorden. Als het goed is merkt u binnenkort dat de afstemming tussen de verschillende zorgverleners beter is geregeld.

Wat moet ik doen als ik een vraag of suggestie heb?

Als u opmerkingen, suggesties, klachten of vragen heeft kunt u dat altijd met de praktijkondersteuner of de huisarts bespreken.
Indien de zorg beter kan, horen we dit ook graag via het secretariaat van de zorggroep. Die is bereikbaar op telefoonnummer 076-5025621 of via email beterinbommelerwaard@shl-groep.nl

Wat moet ik doen als ik niet mee wil doen?

Indien u reden heeft niet in de zorggroep deel te willen nemen, kunt u dit kenbaar maken bij uw huisarts.