Het voorkómen van hart- en vaatziekten – Huisartsenpraktijk Ttito Fernandez Baca – Zaltbommel
J.v. Oldenbarneveldtstraat 1a 5301 GV Zaltbommel Tel: 0418 680101

Het voorkómen van hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten (HVZ) als een hartinfarct, beroerte of aneurysma zijn een belangrijke doodsoorzaak in Nederland. Gelukkig kunnen veel van deze HVZ voorkomen worden door het aanpassen van de leefstijl (meer bewegen, gezonder eten, niet roken en dergelijke) en het nemen van medicijnen. Hierdoor blijven mensen langer en gezonder leven.
Het voorkómen van HVZ is een belangrijk deel van de huisartsenzorg. Mensen met risicofactoren als overgewicht, een hoog cholesterol of hoge bloeddruk moeten regelmatig worden gecontroleerd. Voor veel patiënten is dat al goed geregeld. Als mensen al een HVZ gehad hebben zijn de controles, leefstijladviezen en medicijnen nog belangrijker om een volgende te voorkomen.

In 2014 zijn we in deze praktijk begonnen alle dossiers van patiënten die mogelijk een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten te beoordelen op een aantal criteria. De praktijkverpleegkundige kijkt dan of alle gegevens om het risico op HVZ te bepalen bekend zijn en of het nodig is om iemand verder te onderzoeken met bloedonderzoek, een bloeddrukmeting of een vragenlijst. Een eventueel al lopende behandeling kan eventueel aangepast worden aan de meest recente richtlijnen. Mensen met een relatief laag risico komen hiervoor bij de assistente die persoonlijke adviezen kan geven. Als er een mogelijke indicatie voor medicatie is, wordt er altijd overlegd met de huisarts. Mensen met een verhoogd risico of een al doorgemaakte HVZ komen bij de praktijkverpleegkundige of huisarts.
Vanaf 2015 wordt de zorg voor patiënten met een doorgemaakt HVZ geregeld via de zorggroep Beter in Bommelerwaard. Hierover en over de rol van de praktijkverpleegkundige (ook praktijkondersteuner genoemd) kunt u meer lezen onder het kopje Diabetes.

Uiteraard is het niet verplicht om hieraan deel te nemen, maar medisch gezien wel verstandig als wij dat adviseren. U kunt het ook aangeven als u het liefst door de praktijkverpleegkundige of huisarts gezien wordt. De al lopende afspraken en controles gaan gewoon door. We hopen hiermee een grote bijdrage te leveren aan het voorkómen van HVZ in onze praktijk. Het belangrijkst blijft natuurlijk uw eigen bijdrage; door gezond te leven (niet roken, gezond eten, voldoende bewegen) kunt u meer bereiken dan de dokter.

Wat betekent dit voor mij?

Er zijn 3 groepen mensen te onderscheiden, waarvoor we een verschillende benadering hebben.

1. mensen bij wie mogelijke risicofactoren nog onbekend zijn
2. mensen die bekend zijn met één of meer risicofactoren als hoge bloeddruk, cholesterol of roken, maar die nog geen HVZ gehad hebben
3. mensen die al een HVZ doorgemaakt hebben (behalve bij enkele uitsluitingscriteria zoals diabetes of hartfalen, omdat die al gecontroleerd worden)

Risicofactoren onbekend en geen HVZ gehad

Als er in uw medisch dossier nog geen reden is om aan een verhoogd risico op HVZ te denken, wordt u naar aanleiding van onze screening niet benaderd. Sommige risicofactoren als weinig bewegen, roken, ongezond eten kunnen de meeste mensen zelf wel een beetje inschatten. Om u te helpen zelf uw risico op HVZ in te schatten ziet u hieronder een link naar een site waar u uw risico op hart- en vaatziekten kunt testen. Hierbij krijgt u een persoonlijk advies. Als u naar aanleiding hiervan nog zorgen of vragen hebt hierover, kunt u contact met ons opnemen.

Test uw risico op HVZ

Bekende risicofactoren maar geen HVZ gehad

De meeste mensen met risicofactoren zijn al bekend bij de huisarts en worden als het goed is regelmatig gecontroleerd en geadviseerd. Als dat zo is dan wordt er vaak jaarlijks bloed geprikt waarna een controle op het spreekuur volgt. Dit blijft zo, deze mensen kunnen de volgende oproep gewoon afwachten. Deze controle zal nu vaker bij de praktijkverpleegkundige zijn en de eerste keer ook uitgebreider zijn. Hierbij wordt een behandelplan gemaakt, waarop bij volgende controles teruggekomen zal worden.

Als er geen regelmatige controles zijn, zal uw naam bij de screening van de dossiers wel tevoorschijn komen. Deze lijst van namen wordt gedurende de komende jaren doorgewerkt, waarbij iedereen opgeroepen wordt voor een controle. Dit loopt al een tijdje en de reacties zijn heel positief. Bij de eerste controle zal een behandelplan opgesteld worden.

Al een HVZ doorgemaakt

Deze mensen zijn soms nog onder controle van een specialist, soms bij de huisarts en enkelen wellicht nergens. De zorg voor deze mensen is vanaf 2015 geregeld via de zorggroep (meer informatie over de zorggroep vindt u onder het kopje Diabetes). Het is de bedoeling (van de zorgverzekeraars) dat onnodige controles bij de specialist vermeden worden en de huisarts zoveel mogelijk mensen begeleidt bij het voorkomen van verdere HVZ. Hier heeft de praktijkverpleegkundige een grote rol in. Alle dossiers van mensen met een HVZ zijn al bekeken en er is bepaald wie op dit moment de hoofdbehandelaar is. Alle mensen bij wie dit de huisarts is, zullen dit jaar door de praktijkverpleegkundige benaderd worden om de controles en behandeling volgens bepaalde richtlijnen te gaan uitvoeren. Hiermee zal de kwaliteit van zorg verbeteren en het aantal HVZ verminderen, is de verwachting. In de loop van de tijd zal er ook overleg zijn met specialisten over het terugverwijzen naar de huisarts voor de controles.

Verder lezen?

Meer informatie over het voorkomen van HVZ vindt u op thuisarts.nl.
Op de website www.vitalevaten.nl vindt u ook veel informatie, voor een goed overzicht kunt u de patiëntenbrochure downloaden. Hierin vindt u ook veel links naar verdere informatie.