Overig
Hieronder kunt u het volgende vinden:
- Nuon Groencertificaten (december 2016).
- artikel uit MedZ over ons praktijkpand en inrichting (augustus 2016).
- informatie over de kosten van de huisartsenzorg (2016).
- praktijkfolder in jpg-format (2013).
- artikeltje uit De Toren toen we 1 jAar in De Aak zaten (april 2014).
Nuon Groencertificaten
We proberen zo veel mogelijk duurzaam te werken. Daarom scheiden we in de praktijk ook papier, glas en plastic en hebben we zoveel mogelijk timers op de verlichting. Daarnaast gebruiken we duurzaam geproduceerde elektriciteit en gas. Hiervoor hebben we Groencertificaten gekregen.
Artikel uit MedZ van 26 augustus 2016
MedZ is een tijdschrift voor leden van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen. Er staat telkens een artikel in over de inrichting van een praktijk, de rubriek Praktijk in beeld. In augustus stond onze praktijk hierin beschreven. U kunt dit artikel hier nalezen.
Kosten van de huisartsenzorg
De financiering van het Nederlandse zorgstelsel zit ingewikkeld in elkaar. Iedereen is verplicht een basisverzekering af te sluiten en kan vrijwillig een aanvullende verzekering erbij nemen. Er is een ruime keus aan verzekeringspakketten, maar de basisverzekering is voor iedereen gelijk. Bij de basisverzekering is er een eigen risico, de eerste 375 euro van de zorg moet iedereen zelf betalen.
Zorgverleners moeten contracten afsluiten met zorgverzekeraars en worden door hen betaald voor de geleverde zorg. Huisartsen krijgen verschillende soorten vergoedingen:
Inschrijftarieven. Dit is een bedrag per kwartaal per ingeschreven patient. Hiervan worden personeel, praktijkpand, nascholingen, beschikbaarheid etc betaald. Per jaar is dit ongeveer 50 euro per patient, voor ouderen wat meer.
Consulttarieven. Voor consulten, visites, telefoontjes krijgt de huisarts een vast tarief. Voor een consult is dit bijvoorbeeld ongeveer 9 euro.
Verrichtingentarieven. Elke verzekeraar heeft eigen tarieven voor verrichtingen als chirurgische ingreepjes, inbrengen spiraaltjes, 24-uurs bloeddrukmetingen etc. Hieronder vallen ook enkele vergoedingen voor materialen als glucosestrips, zwangerschapstesten en dergelijke.
Zorggroeptarieven. Zorgverzekeraars maken afspraken met groepen huisartsen (zorggroepen) over zorg aan specifieke groepen patienten. In de Bommelerwaard gaat dit om patienten met diabetes en COPD, binnenkort ook met een hart- of vaatziekte. Voor een vast bedrag per kwartaal wordt dan zorg geleverd volgens vaste protocollen door een praktijkondersteuner en huisarts. Ook dietisten, fysiotherapeuten, pedicures en dergelijke zijn hierbij betrokken.
Moduletarieven. Huisartsen kunnen ook een vergoeding krijgen voor bepaalde soorten zorg- of serviceverlening. Denk dan aan de praktijkondersteuner GGZ, telefonische bereikbaarheid of samenwerkingsverbanden.
Overig. Voor diensten op de huisartsenpost geldt een uurtarief. Voor sommige andere werkzaamheden zijn vergoedingen waar patienten verder niets van merken.
Vergoeding van huisartsenzorg
De huisartsenzorg valt onder de basisverzekering, maar het eigen risico is niet van toepassing. Alle door de huisarts aangevraagde onderzoeken (bloedonderzoek, rontgenfoto’s etc), verwijzingen (fysiotherapie, specialist etc), voorgeschreven medicatie, eigenlijk vrijwel alles dat buiten de praktijk gebeurt, valt wel onder het eigen risico. De zorg die we in onze praktijk verlenen is dus in principe gratis.
Hierop zijn enkele uitzonderingen:
CRP-metingen. In onze praktijk hebben we een CRP-apparaat van het SHL-laboratorium staan. Hiermee kunnen we bepalen of een antibioticakuur zinnig is bij luchtweginfecties. We voeren dat onderzoek uit, maar het SHL declareert de kosten bij de verzekeraar en dat valt wel onder het eigen risico. Hiermee voorkomen we onnodige (en ook duurdere) antibioticakuren. Wij zien dit als een serviceverlening voor onze patienten.
Zwangerschapstesten worden alleen vergoed als die op medische indicatie gebeuren. Zo niet, dan is een test bij de drogist goedkoper voor u.
No-show. Als een patient niet op de gemaakte afspraak komt, kunnen we een no-show tarief in rekening brengen. Dit wordt niet vergoed door de verzekering. In de praktijk passen we dit nooit toe, maar in voorkomende (herhaalde) gevallen kunnen we 10 euro in rekening brengen.
Zorggroep. Een dietist of fysiotherapeut wordt meestal niet volledig vergoed door de basisverzekering. Als deze hulp echter binnen de zorggroep valt, dan wel en wordt het eigen risico niet aangetast. Een diabeet kan dus gratis een aantal keren naar de dietist, maar iemand met alleen overgewicht niet.
Reizigersadvisering. Dit valt niet onder de huisartsenzorg en ook niet onder de basisverzekering. U krijgt een factuur die u zelf aan de praktijk moet betalen. Bij aanvullende verzekeringen is er vaak wel een vergoeding, zonder eigen risico. Dokter Vollenberg is ook reizigersarts en daarom kunt u de factuur bij uw aanvullende verzekering indienen. Deze nevenactiviteit verlenen wij als service aan onze patienten, goedkoper en handiger dan de GGD.
Keuringen. Deze vallen niet onder de zorgverzekering. Keuringen mogen nooit door de eigen huisarts verricht worden. Wij voeren geen keuringen uit omdat we die tijd liever aan onze eigen patienten besteden.
In de verzekeringsvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u uiteraard ook lezen wat vergoed wordt. Bovenstaande is geen volledige lijst en is aan verandering onderhevig. Per 1 januari zijn er vaak wijzigingen.
Praktijkfolder
De praktijkfolder is hieronder te downloaden als jpg-bestand. Alle informatie vindt u uiteraard ook op deze website. In de praktijk kunt u een papieren exemplaar krijgen.
Praktijkfolder buitenkant
Praktijkfolder binnenkant
Een jaar in De Aak
In april 2013 is de praktijk naar De Aak verhuisd. We hebben veel positieve reacties gekregen op de nieuwe locatie. We willen iedereen hartelijk danken hiervoor.
Op 17 april stond een artikeltje in De Toren over de praktijk. U kunt dit hier nalezen.